LUFTBALLONGENS HISTORIA

Ett första försök - i silke

Den 14 december 1782 lyckades de utomhus få en ballong, gjord av silke, att stiga till en höjd av 250 m. Vid fortsatta försök under den kommande våren uppnådde de ännu högre höjder. Den 19 september 1783 gjordes den första ballonguppstigningen, med bl.a. Ludvig XVI, Marie-Antoinette och Benjamin Franklin som åskådare. Den första ballongresan med levande varelser ombord bestod av ett får, en anka och en tupp placerades i en korg hängande undertill på ballongen. Luftballongen var 19 m hög, vägde 400 kg och hade en volym på 1400 m3. Den värmdes av glödande kol på ett galler som matades med halm. Flygturen varade vid detta tillfälle 8 minuter och dess passagerare landade välbehållna 3 km bort.

Vill du flyga luftballong?

Drömmen om att flyga

Idéer om att flyga med ballonger har funnits längre än vad man kan tro. På 1700-talet uppfanns och byggdes den första luftballongen i Frankrike av bröderna, Etienne och Joseph Montgolfier. Redan tidigt när de lekte med upp-och-ned-vända papperspåsar över en öppen eldstad, upptäckte de att de kunde få påsarna att stiga till taket. Detta ledde så småningom till experiment med större påsar och behållare av olika material, såsom silke och linne.

 

Åfors Ballong och Raketklubb, Per-Arne Terrs fyller Emelie 

Premiär i Sverige 1968

Den moderna varmluftsballongen uppfanns först senare på 1960-talet i USA gjord av ett tyg av ett syntetmaterial med en förbättrad gasolbrännare. Till Sverige kom den första varmluftsballongen år 1968 och ballongflygningen fortsatte att sprida sig över landet under 1970-talet. Svenska Ballongfederationen bildades 1972 och i maj 1994 fanns 150 ballonger registrerade i Sverige och 175 personer var innehavare av ballongcertifikat, Per-Arne Terrs har nummer ett. Varmluftsballongen Emelie var Sveriges första ballong ägd av Åfors ballong och raketklubb med Per Arne Terrs som pilot. Under åren 2010-2014 flög Stefan och Per-Arne den blåvita ballongen ”Morgon”.  

Stefan och Per-Arne under en ballongfärd 2011. 

Vill du ha e-postmeddelanden som du faktiskt kommer att läsa, inklusive de senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden?

BALLONGFLYG I KRONOBERG

Har du en dröm om att flyga luftballong? Vi erbjuder dig möjligheten att få sväva ljudlöst över stad och natur, endast avbruten av brännaren som värmer luften i ballongens hölje. Vi flyger framför allt i Kronoberg men ibland tar vi flyguppdrag på andra platser. För önskemål om detta skicka oss en förfrågan. Att flyga luftballong och se sin hemstad från ovan är en magisk upplevelse och kommer att vara ett minne för livet.

© 2022 | BALLONGFLYG I KRONOBERG